TSUNAMI DI JEPUN SUATU MAKNA TERSIRAT!!!

Salam ukhuwah, salam 1 Akidah, agak lama penulis tidak mengemas kini blog dengan entry-entry....kali ini sedikit renungan dan gambaran kejadian Tsunami di Jepun...
Tsunami di Jepun melanda Negara mentari terbit tersebut dan meninggalkan impak yang agak besar dalam sistem pentadbiran negara maju dan disiplin masa tersebut...
Baik, berikut adalah gambar-gambar SEBELUM dan SELEPAS kejadian libasan ombak Tsunami di negara tersebut...semoga ia menjadi satu ikhtibar dan pedoman dalam hidup kita semua.... Inshaallah..
Peace no war~ (^_^)--------------------------

          ( Ombak Pelabuhan)
......Atau seperti gelap gelita di lautan yang dalam, yang diliputi oleh ombak, yang di atasnya ombak (pula), di atasnya (lagi) awan gelap gelita yang tindih-bertindih, apabila dia mengeluarkan tangannya, tiadalah dia dapat melihatnya, (dan) barangsiapa yang tiada diberi cahaya (petunjuk) oleh Allah tiadalah dia mempunyai cahaya sedikit
                                                  (Surah  An Nuur: 40)


GAMBAR 1
Fukushima Daiichi nuclear power plant



SEBELUM
 
SELEPAS
GAMBAR 2
Onagawa

SEBELUM
 
SELEPAS

GAMBAR 3
Ishinomaki


SEBELUM
 
SELEPAS



GAMBAR 4
NATORI


SEBELUM
 

SELEPAS

GAMBAR 5
Sendai

SEBELUM


SELEPAS

GAMBAR 6
Yuriage


SEBELUM

SELEPAS

GAMBAR 7
Arahama


SEBELUM

SELEPAS




GAMBAR 8
Sendai Airport

SEBELUM



SELEPAS


Bila Tuhan tak ditakuti:-

Dan apabila mereka dilamun ombak yang besar seperti gunung, mereka menyeru Allah dengan memurnikan ketaatan kepada-Nya maka tatkala Allah menyelamatkan mereka sampai di daratan, lalu sebagian mereka tetap menempuh jalan yang lurus. Dan tidak ada yang mengingkari ayat- ayat Kami selain orang-orang yang tidak setia lagi ingkar. 

(Surah Luqman: 32)





SeTiAp kEJaDiAn pAsTi aDa hIkMaH YaNg tErSeMbUnYi.....wallahu "Alam

Credit to this link...


-------> Hafifi Borhan El Said love & Faith <--------


2 comments:

yanie j said...

thanks for info.
jdkan ini sbg pengajaran dan ambil iktibar apa yg berlaku.

Eel said...

sekarang ni, kat mana-mana pun berlaku maksiat.. huhuhu...

ps: erm, kalau nak edit gambar tu, sy guna software adobe photoshop~ bnyk tutorial kat youtube, type je "how to edit using adobe photoshop"

kalau ade masa, sy buat tutorial~~