misteri kematian micheal Jackson a.k.a Mikail

Misteri Jacko!Michael Jackson {MJ) adalah seorang manusia yang sangat penyayang. Banyak hartanya yang telah dihabiskan dalam membantu dan menyokong gerakan-gerakan amal seperti Afrika Amerika, mangsa AIDS, mangsa dera kanak-kanak dan bermacam-macam lagi. Walaupun dah berbuat pelbagai kebaikan, MJ masih gagal mencari ketenangan hati. Dia cumalah seorang budak yang terperangkap di dalam badan seorang lelaki. Impiannya adalah untuk menjadi budak kecil selama-lamanya. Impian ini ditambah pula dengan sejarahnya didera semasa kecil menyebabkan dia membina Neverland, tempat untuk seluruh kanak-kanak di dunia bermain dan gembira di situ.


Sila baca artikel ini sepenuhnya untuk membaca tentang konspirasi pembunuhan Michael Jackson.Namun MJ telah membuat satu keputusan yang bakal memberikan impak yang sangat besar di dalam hidupnya. Melihat kehidupan dan ketenangan yang dimiliki oleh abangnya (Jermaine) setelah memeluk Islam, MJ telah membuat satu kenyataan gempar di satu press conference pada tahun 1989.


“Saya telah melihat Islam di dalam abang saya, saya telah membaca buku tentang Islam dan suatu hari nanti saya mahu rasakan ketenangan dan keamanan Islam itu“.


Sejak kenyataan itu hidup MJ tidak sama seperti dahulu lagi. Dituduh berasmara dengan kanak-kanak, ditambah dengan pandangan-pandangan negatif daripada media Amerika Syarikat, membuatkan MJ berada di tahap tertekan. Semua ini dilakukan agar peminat-peminat MJ melihatnya sebagai satu ikon yang gagal seterusnya membuatkan influence MJ berkurangan.


Melarikan diri daripada tekanan pihak Media USA, MJ telah tinggal di England selama beberapa tahun. Di England, MJ berkawan rapat dengan Yusof Islam, Dari Yusof Islam, MJ belajar serba sedikit tentang Islam. Malah semasa di England, MJ telah berkawan rapat dengan seorang pencipta lagu, Zain Bhika yang telah menciptakan lagu “Give Thanks To Allah” khas untuk dinyanyikan oleh MJ bila-bila masa dia bersedia.


Semasa kes asmaranya dengan kanak-kanak dijalankan, MJ telah melarikan diri dan menetap di Bahrain. Di sana dia menjadi tetamu khas kepada anak Sultan Bahrain. Di sinilah MJ mula mendalami Islam. MJ belajar sembahyang, baca Al-Quran dan macam-macam lagi selama 3 tahun.


Akhirnya pada November 2008, MJ pulang ke Los Angeles dan membuat majlis memeluk Islam secara rasmi di rumah kawan karibnya. Pada December 2008, MJ telah pun pergi menunaikan haji bersama Sultan Bahrain dan anaknya.


Untuk konsert terakhirnya, MJ mempunyai agenda yang tersendiri. Dia memaklumkan yang ini adalah konsert terakhirnya dan berhasrat untuk mengumumkan yang dia adalah seorang Muslim. Malah MJ juga mahu menyanyikan lagu Give Thanks to Allah pada konsertnya tersebut bersama Yusof Islam. Sebab itulah MJ memilih London sebagai tempat konsert terakhirnya bukannya di USA kerana takutkan pihak berkuasa USA.


Pada 12.30 25 June, MJ memeluk managernya dan mengucapkan selamat malam. MJ berkata ” Selepas berlatih selama 2 bulan akhirnya saya dah bersedia untuk konsert ini”. Selepas melambaikan tangan dan mengucapkan selamat malam, MJ pun pulang ke hotel. Tapi kira-kira jam 2.26 pagi, MJ didapat telah meninggal dunia.


Semasa 911 dihubungi, banyak soalan yang ditanya seolah-olah mereka tak tahu siapa itu MJ dan di mana MJ berada. Nampaknya ada pihak yang cuba melengahkan masa bantuan tiba. Tambah pelik bila pihak hospital mengatakan hasil autopsy hanya boleh diperolehi selepas 2 bulan sedangkan teknologi sekarang dah bertambah canggih.


Oleh kerana itu, keluarga MJ telah pun mengupah private doktor untuk membuat autopsy kepada MJ. Keputusannya dikeluarkan hanya selepas 4 hari. Ternyata MJ mati kerana terlalu banyak dos anaethestic, satu ubat yang mampu membuatkan jantung berhenti berdenyuti jika diambil secara berlebihan.


Satu keputusan yang tidak diwar-warkan di media ialah perut MJ tidak mempunyai langsung ubat ini. Tapi darahnya dipenuhi dengan ubat tersebut. Malah badan MJ dipenuhi dengan kesan suntikan seolah-olah ada orang secara paksa menyuntik ubat tersebut ke dalam badan MJ.


Dalam CNN semasa diinterview, Presiden Amerika Syarikat Barrack Obama telah mengeluarkan satu kenyataan yang agak pelik.


“Saya suka MJ. Saya membesar mendengar lagunya. Ia satu kehilangan yang besar tapi saya jamin tiada konspirasi dalam kematiannya”.


Pelik kenapa seorang Presiden beria-beria cakap tiada konspirasi dalam kematian MJ sebelum keputusan rasmi autopsy MJ dikeluarkan? Kalau betullah MJ nak bunuh diri, buat apa dia beria-beria nak berlatih selama 2 bulan untuk konsert dia nie? Tak gitu?


Keluarga MJ inginkan MJ dikebumikan secara Islam. Tapi CIA telah muncul dan memberi ugutan jika pengebumian secara Islam dilakukan secara awan (dalam TV). Ugutannya ialah Katherine, mak MJ tidak akan mendapat hak penjagaan anak-anak MJ sebaliknya Debbie Rowe yang akan dapat.


Akhirnya mereka bersetuju untuk MJ dikebumikan secara Islam di Neverland. Tapi dengan syarat satu pengebumian olok-olok secara Kristian mesti diadakan. Itulah yang anda semua tengok di Tv. Sebab itulah keranda MJ ditutup dan tak dibukak. Sebab mayatnya tak pernah ada dalam tue. Ini semua dilakukan semata-mata nak bagitau dunia yang kononnya MJ bukan seorang Islam.

CINTA AKU HANYA UNTUK ORANG YANG BENAR2 IKHLAS MENGENALIKU...BUKAN UNTUK DIPERSENDAKAN......

* ARJUNA CINTA*
Saya suka sangat tengok jari- jemari dia, cantik betul. Sungguh! Sampai saya takut nak pengang. bukan takut jari- jemarinya patah, tapi takut nanti jemari- jemari kami tidak boleh saling bantu-membantu di suatu hari yang amat dasyat di hadapan Yang Maha Esa.

Saya suka sangat tengok rambutnya. Cantik betul, sungguh! Sebab itu saya belikan dia tudung. Bukan cemburu orang lain tengok, bukan! Tapi sebab saya mahu rambutnya sentiasa ditutup macam dalam iklan dot dot dot itu sampai bila-bila takut nanti dibakar dek api neraka di suatu hari yang amat dahsyat dihadapan yang Maha Pencipta!

Saya suka sangat tengok tubuh badan dia. Sungguh! Sebab itu saya belikan dia telekung supaya masa dia dating dengan Kekasih dia Yang Utama, dia jauh lebih cantik dan berseri berbanding ketika dia berada didepan mata saya. Saya pun tumpang gembira, syoknya!

Saya sedih sangat bila tengok dia tidak tidur, tidak makan sebab rindukan saya. Saya pun macam itu juga. Si dia tanya, Apa ubatnya awak? saya pun hadiahkan dia senaskhah al-Quran kecil sebagai penenang jiwa. semoga dia cintakan-Nya lebih daripada saya.


Saya sedih tengok dia selalu pesan macam-macam; Makan, minum, jaga diri, kata dia "pandu kereta elok-elok ye nanti awak sakit, saya juga yang susah hati. Tapi bila kami pergi berjalan-jalan sama-sama, terlepas Asar dan Maghrib begitu sahaja, dia tidak kata apa pun. "Aduuuuh berdosanya aku"! Tapi saya akan berjanji akan mendidik dia selagi termampu.

Saya memang sayang sangat pada dia. Saya mahu jumpa dia, bersama dia, cinta secinta-cintanya. Cinta yang abadi di dunia dan berkasih sayang di akhirat, ber dating di syurga kerana di situlah tempat yang kekal selama-lamanya.

Doakan kami saling ingat-mengingati, insaf-menginsafi. "Ya Allah, ampunkan kami, semoga kami dapat kekal bersama selama-lamanya di syurga nanti". Amin...
*laman blog sokongan*

Matahari Terbit Di Barat....Diantara tanda-tanda besar Qiamat ialal terbitnya atau naiknya matahari disebelah barat, iaitu disebelah matahari turun. Hal ini merupakan suatu kepelikan alam dan menjadi tandatanya semua makhluk Allah. Bila masanya tidak siapa yang tahu. Kemunculannya hanya sekali selama alam dunia ini wujud.

Terbitnya matahari dari barat –sama dengan tanda-tanda Kiamat yang lain– adalah perkara yang telah ditetapkan oleh al-Kitab, sunnah dan ijma’.

Firman Allah, “Pada hari datangnya sebagian tanda-tanda Tuhanmu tidaklah bermanfaat lagi iman seseorang bagi dirinya sendiri yang belum beriman sebelumnya atau dia belum mengusahakan kebaikan dalam masa imannya.” (QS. Al-An’am: 158).

Jumhur ahli tafsir telah menyepakati bahawa sebahagian tanda-tanda di dalam ayat itu adalah terbit matahari dari arah barat.

Adapun dalil sunnah iaitu hadits riwayat Muslim nombor 2942 dan Abu Dawud nombor 4310 dari Abdulah bin Amru bin Ash berkata, “Saya menghafal dari Rasulullah saw sebuah hadits yang tidak pernah aku lupakan, saya mendengarnya bersabda, ‘Sesungguhnya tanda Kiamat yang pertama kali muncul adalah terbitnya matahari dari barat, keluarnya binatang bumi kepada manusia di waktu dhuha. Apa pun yang muncul terlebih dahulu maka yang lain akan segera menyusul di belakangnya.”

Dari Abu Hurairah bahawasanya Rasulullah saw bersabda, “Bersegeralah beramal sebelum datangnya enam perkara: terbitnya matahari dari barat, dukhan, Dajjal, binatang bumi, teman khusus kalian dan urusan umum.” (HR. Muslim nombor 2947). Hisyam bin Amir berkata, “Teman khusus adalah kematian.” Qatadah berkata, “Urusan umum adalah Kiamat.”

Dari Abu Hurairah berkata, Rasulullah saw bersabda, “Kiamat tidak datang sehingga matahari terbit dari barat. Jika manusia melihatnya maka mereka semua beriman.”

Dalam riwayat lain, “Jika matahari telah terbit dari arah barat dan orang-orang melihatnya, maka mereka semua beriman. Pada saat itu iman seseorang tidak lagi berguna untuk dirinya selama dia belum beriman sebelumnya atau memperoleh kebaikan dalam imannya.” (HR. al-Bukhari 7/190 dan Muslim nombor 157)
Umat Islam secara keseluruhan telah ber-ijma’ bahawa terbitnya matahari dari barat adalah salah satu tanda Kiamat Kubro berdasarkan hadits-hadits yang sahih dan jelas begitu pula al-Qur’an yang diturunkan kepada Nabi saw.

Apabila matahari telah terbit dari barat maka iman yang terjadi pada hari itu tidaklah berguna bagi orang yang sebelumnya musyrik atau kafir, tidak pula diterima taubat yang dilakukan pada waktu itu bagi orang yang beriman tetapi sebelumnya dia melakukan kemaksiatan, kebaikan yang dilakukan sesudah itupun tidaklah berguna. Imannya yang terdahulu menjaganya dari kekekalan di dalam Neraka, jika dia masuk ke dalamnya maka kerana dosa-dosanya. Adapun pemilik iman terdahulu, tetapi tidak murni, maka imannya berguna untuk dirinya begitu pula amal-amal yang menyertainya yang dikerjakannya. Yang ditolak adalah taubatnya saat itu dari imannya yang bercampur dengan kemaksiatan, begitu pula orang yang sebelumnya tidak beriman dan beramal soleh, maka iman dan amal soleh yang tiba-tiba dilakukan pada saat itu tidaklah diterima.

Adapun orang mukmin yang telah bertaubat dari kemaksiatan dan telah mengerjakan kebaikan semampunya, maka imannya ini berguna baginya demi keselamatannya dan amal solehnya berguna baginya demi darjatnya dan kebaikan yang dia kerjakan setelah itu, di mana sebelumnya dia telah melaksanakannya, ia juga berguna baginya.

Allamah Al-Qurtubi dalam at-Tadzkirah menjelaskan alasan ditolaknya iman pada hari itu, dia berkata, “Para ulama berkata, ‘Iman tidak berguna bagi pemiliknya pada waktu matahari terbit dari barat kerana ketakutan hebat yang menyelimuti hatinya. Di mana ketakutan ini memadamkan semua syahwat jiwa dan meluruhkan seluruh kekuatan tubuh. Maka seluruh manusia –kerana mereka telah yakin Kiamat di ambang pintu– menjadi seperti orang di mana kematian telah berada di pelupuk mata. Dalam keadaan demikian dorongan-dorongan kepada kemaksiatan telah hilang dan luruh dari mereka. Maka barangsiapa bertaubat dalam kondisi ini maka taubatnya tidak diterima sebagaimana taubat orang yang maut telah berada di pelupuk matanya’.”

Hafizh Ibnu Katsir dalam An-Nihayah berkata, “Hadits-hadits yang mutawatir ini bersama ayat yang mulia merupakan dalil bahawa siapa yang baru beriman dan bertaubat pada saat matahari terbit dari barat maka ia tidak diterima darinya. Hal itu demikian –wallahu a’lam– kerana ia adalah tanda Kiamat terbesar yang menunjukkan kedekatannya, maka hari itu diperlakukan seperti hari Kiamat.

Firman Allah, “Yang mereka nanti-nanti tidak lain hanyalah kedatangan malaikat kepada mereka (untuk mencabut nyawa mereka), atau kedatangan Tuhanmu atau kedatangan sebahagian tanda-tanda Tuhanmu. Pada hari datangnya sebahagian tanda-tanda Tuhanmu tidaklah bermanfaat lagi iman seseorang bagi dirinya sendiri yang belum beriman sebelum itu.” (QS. Al-An’am: 158).


Firman Allah, “Maka tatkala mereka melihat adzab Kami, mereka berkata, ‘kami beriman hanya kepada Allah saja dan kami kafir kepada sembahan-sembahan yang telah kami persekutukan dengan Allah’. Maka iman mereka tiada berguna bagi mereka tatkala mereka telah melihat siksa Kami. Itulah sunnah Allah yang telah berlaku terhadap hamba-hamba-Nya. Dan di waktu itu binasalah orang-orang kafir.” (QS. Al-Mu’min: 84-85).

Firman Allah, “Mereka tidak menunggu kecuali kedatangan hari Kiamat kepada mereka dengan tiba-tiba sedang mereka tidak menyadarinya.” (QS. Az-Zukhruf: 66).

Bagaimana Proses Matahari Naik Dari Barat.

Proses terjadinya matahari terbit bukan dari arah yang biasanya berlaku adalah suatu proses alam di mana Allah memutarkan arah pusingan bumi secara berlawanan jam. Adapun matahari tetap berada pada tempatnya yang sama, tetapi putaran bumi yang berubah.

Mengikut setengah para ulama', apabila saat itu berlaku, malam terasa begitu lama, sehingga semua manusia merasa terlalu puas tidur dan mata tidak mahu pejam lagi. Keadaan ini disedari oleh orang-orang yang beriman dan mereka terus bermunajat kepada Allah serta bertaubat dengan sunguh-sungguh di atas segala dosa yang telah mereka lakukan.
Akhirnya matahari muncul disebelah barat sehingga jam 12 tegahari, kemudian akan mula turun semula kesebelah barat sebagaimana biasa. Ini bermakna untuk hari yang bermula dipagi itu menjadi sempadan bahawa taubat untuk dosa-dosa yang telah lalu ditutup pintunya. Semua dosa yang tertanggung akan dibawa sehingga ke hari kiamat.

Hal ini tidaklah pula bermaksud semua perbuatan yang akan dilakukan selepas hari berkenaan tidak dicacat oleh Oleh Allah baik atau buruknya. Perbuatan yang dilakukan selepas itu seolah-olah akan dibukukan sebagai catatan yang baru samada dosa atau pahala.

BILA TUHAN KITA KENALI....>3

ALLAH (S.W.T.) : Lafaz jalalah, iaitu nama Tuhan yang telah diakui oleh semua agama besar dunia, seperti Islam, Yahudi, Nasrani, Budha, Sikh dan lain-lain.

Kitab Taurat telah menggunakan berbagai nama untuk Allah bagi mengesahkan zatNya, perkataan yang paling terkenal ialah “Yahweh”, kemudian perkataan “Adunai” yang bererti kebesaran dan ketinggian. Di antara nama-nama yang dimaksudkan kepada Allah dalam kitab Taurat ialah “al-Wahim” (Aluh), “Al”, dan “al-Yasu”.

Sebebelum kedatangan Islam atau kelahiran Nabi Muhammad (S.A.W.), orang-orang Arab jahiliah sudah memahami makna Allah, iaitu Kuasa Yang Maha Tinggi. Kefahaman tentang Allah ini diwarisi daripada ajaran Agama Hanif yang dibawa oleh Nabi Ibrahim (a.s.) Perkataan Allah itu memang sering disebut oleh orang-orang Arab jahiliah dan ia dikaitkan dengan satu kuasa yang tertinggi lagi agung, mengatasi segala tuhan-tuhan yang ada di sekeliling mereka. Mereka menyembah berhala adalah sebagai perantaraan dengan Allah. Ini sebagaimana firman Allah yang bermaksud: Dan orang-orang yang mengambil perlindungan selain dari Allah, firman Allah: az-Zumar: 3,

3. Ingatlah! (hak Yang wajib dipersembahkan) kepada Allah ialah Segala Ibadat dan bawaan Yang suci bersih (dari Segala rupa syirik). dan orang-orang musyrik Yang mengambil selain dari Allah untuk menjadi Pelindung dan Penolong (sambil berkata): "Kami tidak menyembah atau memujanya melainkan supaya mereka mendampingkan Kami kepada Allah sehampir-hampirnya", - Sesungguhnya Allah akan menghukum di antara mereka (dengan orang-orang Yang tidak melakukan syirik) tentang apa Yang mereka berselisihan padanya. Sesungguhnya Allah tidak memberi hidayah petunjuk kepada orang-orang Yang tetap berdusta (mengatakan Yang bukan-bukan), lagi sentiasa kufur (dengan melakukan syirik).

Nayatalah bahawa pada hakikatnya Allah itulah Tuhan mereka yang sebenar sementara berhala-berhala dan patung-patung yang disembah hanyalah semata-mata lambang atau alat perantaraan kepada Allah (S.W.T.). Mereka menyembah batu kerana mereka percaya bahawa setengah daripada batu-batu itu, misalnya Batu Hitam (al- Hajarul ul-Aswad) datangnya dari langit. Demikian juga halnya dengan peyembahan binatang-binatang dan matahari adalah semata-mata melambangkan pengabdian kebesaran Allah (S.W.T.) yang Maha Pencipta.

Allah menutur al-Qur’an itu ialah Tuhan Yang Esa. Allah mempunyai 99 nama-nama lain yang dinamakan dengan nama-nama yang baik, yang mempunyai segala sifat kesempurnaan, ketinggian, kebesaran dan keesaan. (Lihat Asma’ul Husna).

Pada umumnya Allah itu bersifat Ada dan Tiada Kesudahan, kebaikan yang mutlak, Yang menjadi, yang mengetahui lagi berkuasa, Tuhan yang Maha Esa. Tidak ada saingan, Tidak menyerupai dan tidak boleh diseruai dengan sesuatu, tidak berhajat kepada sesuatu yang lain dan berdiri di atas zatNya sendiri. Tidak beranak dan tidak pula diperanakkan. Wajib dipercayai dan tidak boleh dipersekutukan dengan yang lain. Keraguan tentang adanya Allah hukumnya syirik, atau terkeluar dari Islam, batalah iman. Sebagaimana firman Allah dalam surah al-Ikhlas :


1. "Katakanlah (Wahai Muhammad): "(Tuhanku) ialah Allah Yang Maha Esa;
2. "Allah Yang menjadi tumpuan sekalian makhluk untuk memohon sebarang hajat;
3. "Ia tiada beranak, dan ia pula tidak diperanakkan;
4. "Dan tidak ada sesiapapun Yang serupa denganNya".

Akal manusia yang sihat dan waras akan mampu menetapkan wujudnya Allah (S.W.T.), samada menerusi logik atau menerusi dalil-dalil kejadian alam. Allah itu adalah tuhan sekalian alam.

Allah yang Maha Agung juga mempunyai sifat-sifat yang wajib bagiNya. Sifat-sifat ini dikenali sebagai sifat 20 atau sifat wajib bagi Allah dan lawan baginya juga adalah 20 sifat yang mustahil bagi Allah s.w.t.

Setiap orang Islam wajib mempercayai, jika mengingkari salah satu daripada sifat yang wajib bagi Allah maka gugurlah imannya dan terkeluar dari Islam.

TIPS UNTUK MASUK SYURGA

Untuk masuk ke Syurga Allah adalah semudah untuk masuk ke neraka jika mengikuti syarat-syarat tertentu. Kerana setiap perbuatan yang disandar kepada Allah akan dikurniakan pahala hatta membuang duri atau halangan dijalan manusia.

1. Lakukan perbuatan yang wajib atau fardhu, tinggalkan perbuatan yang haram dan jangan menyakiti manusia.

2. Solat berjamaah di awal waktu dengan penuh khusyuk. Dengan menganggap setiap solat yang dilakukan adalah solat terakhir dalam hidup.

3. Solat sunat selepas solat fardhu sebagai menampung kekurangan dalam solat fardhu.

4. Beristighfar dan berdoa setiap masa, terutamanya selepas solat fardhu. Allah s.w.t mengibaratkan orang yang tidak berisghfar dan berdoa selepas solat sebagai orang yang sombong angkuh.

5. Banyakkan beriktikaf di masjid, Iktikaf adalah amalan yang tidak perlu bergerak tetapi mendapat pahala dengan mengikuti rukun-rukun dan syarat-syaratnya. Dilakukan secara sukarela semata-mata untuk bertaqorrub kepada Allah s.w.t.

6. Menjauhi segala dosa besar, dan mengelakkan dari melakukan dosa kecil secara berterusan.

7. Segera bertaubat kepada Allah s.w.t. dengan sunguh-sungguh menyesal jika melakukan kesalahan atau dipaksa melakukan atau melakukan dosa kerana kelalaian. Sesungguhnya Allah s.w.t. Tuhan Yang Mahan Penerima Taubat.

8. Membaca al-Qur’an secara istiqamah setiap lepas solat terutama solat Maghrib dan Subuh. Membaca al-Qur'an sekurang-kurang 5 helai (10 mukasurat) sehari.

9. Hati , Akal dan lidah hendaklah dijaga sentiasa dari lintasan atau perkataan yang haram dan syubhat.

10. Mata dan lain-lain anggota hendaklah sentiasa dijaga daripada tersentuh perkara yang haram atau syubhat.

11. Sentiasa bersangka baik dengan sesama manusia. Perbuatan ini akan lebih menenangkan hati.
Untuk masuk ke Syurga Allah adalah semudah untuk masuk ke neraka jika mengikuti syarat-syarat tertentu. Kerana setiap perbuatan yang disandar kepada Allah akan dikurniakan pahala hatta membuang duri atau halangan dijalan manusia.

1. Lakukan perbuatan yang wajib atau fardhu, tinggalkan perbuatan yang haram dan jangan menyakiti manusia.

2. Solat berjamaah di awal waktu dengan penuh khusyuk. Dengan menganggap setiap solat yang dilakukan adalah solat terakhir dalam hidup.

3. Solat sunat selepas solat fardhu sebagai menampung kekurangan dalam solat fardhu.

4. Beristighfar dan berdoa setiap masa, terutamanya selepas solat fardhu. Allah s.w.t mengibaratkan orang yang tidak berisghfar dan berdoa selepas solat sebagai orang yang sombong angkuh.

5. Banyakkan beriktikaf di masjid, Iktikaf adalah amalan yang tidak perlu bergerak tetapi mendapat pahala dengan mengikuti rukun-rukun dan syarat-syaratnya. Dilakukan secara sukarela semata-mata untuk bertaqorrub kepada Allah s.w.t.

6. Menjauhi segala dosa besar, dan mengelakkan dari melakukan dosa kecil secara berterusan.

7. Segera bertaubat kepada Allah s.w.t. dengan sunguh-sungguh menyesal jika melakukan kesalahan atau dipaksa melakukan atau melakukan dosa kerana kelalaian. Sesungguhnya Allah s.w.t. Tuhan Yang Mahan Penerima Taubat.

8. Membaca al-Qur’an secara istiqamah setiap lepas solat terutama solat Maghrib dan Subuh. Membaca al-Qur'an sekurang-kurang 5 helai (10 mukasurat) sehari.

9. Hati , Akal dan lidah hendaklah dijaga sentiasa dari lintasan atau perkataan yang haram dan syubhat.

10. Mata dan lain-lain anggota hendaklah sentiasa dijaga daripada tersentuh perkara yang haram atau syubhat.

11. Sentiasa bersangka baik dengan sesama manusia. Perbuatan ini akan lebih menenangkan hati.

12. Sentiasa memaafkan kesalahan orang lain, dan memohon kemaafan jika tersilap dan berdosa kepada sesama makhluk. Sesungguhnya dosa kepada sesama makhluk tidak akan terhapus melainkan diampunkan oleh makhluk itu sendiri.

13. Jauhi daripada harta yang haram mahupun syubhat, samada memakannya, menggunakannya, mendermakannya atau menyimpannya. Sesungguhnya yang haram tetap akan haram walau bagaimana cara sekalipun diolah dan diubah.

14. Jangan takbur dan berbangga diri. Begitu juga jauhi perasaan ujub.

15. Jangan riak atau berlagak.

16. Jangan berbohong apabila bercakap dan berjanji. Lebih baik berdiam diri atau mengaku jika tidak tahu atau tidak mampu menunaikannya.

17. Hutang mesti dibayar walau tidak dituntut. Cuba elak daripada berhutang.

18. Jauhi dari berhutang dengan bank atau ceti, kerana mereka mengenakan riba.

19. Tunaikanlah janji apabila berjanji sedaya yang mampu.
Untuk masuk ke Syurga Allah adalah semudah untuk masuk ke neraka jika mengikuti syarat-syarat tertentu. Kerana setiap perbuatan yang disandar kepada Allah akan dikurniakan pahala hatta membuang duri atau halangan dijalan manusia.

1. Lakukan perbuatan yang wajib atau fardhu, tinggalkan perbuatan yang haram dan jangan menyakiti manusia.

2. Solat berjamaah di awal waktu dengan penuh khusyuk. Dengan menganggap setiap solat yang dilakukan adalah solat terakhir dalam hidup.

3. Solat sunat selepas solat fardhu sebagai menampung kekurangan dalam solat fardhu.

4. Beristighfar dan berdoa setiap masa, terutamanya selepas solat fardhu. Allah s.w.t mengibaratkan orang yang tidak berisghfar dan berdoa selepas solat sebagai orang yang sombong angkuh.

5. Banyakkan beriktikaf di masjid, Iktikaf adalah amalan yang tidak perlu bergerak tetapi mendapat pahala dengan mengikuti rukun-rukun dan syarat-syaratnya. Dilakukan secara sukarela semata-mata untuk bertaqorrub kepada Allah s.w.t.

6. Menjauhi segala dosa besar, dan mengelakkan dari melakukan dosa kecil secara berterusan.

7. Segera bertaubat kepada Allah s.w.t. dengan sunguh-sungguh menyesal jika melakukan kesalahan atau dipaksa melakukan atau melakukan dosa kerana kelalaian. Sesungguhnya Allah s.w.t. Tuhan Yang Mahan Penerima Taubat.

8. Membaca al-Qur’an secara istiqamah setiap lepas solat terutama solat Maghrib dan Subuh. Membaca al-Qur'an sekurang-kurang 5 helai (10 mukasurat) sehari.

9. Hati , Akal dan lidah hendaklah dijaga sentiasa dari lintasan atau perkataan yang haram dan syubhat.

10. Mata dan lain-lain anggota hendaklah sentiasa dijaga daripada tersentuh perkara yang haram atau syubhat.

11. Sentiasa bersangka baik dengan sesama manusia. Perbuatan ini akan lebih menenangkan hati.

12. Sentiasa memaafkan kesalahan orang lain, dan memohon kemaafan jika tersilap dan berdosa kepada sesama makhluk. Sesungguhnya dosa kepada sesama makhluk tidak akan terhapus melainkan diampunkan oleh makhluk itu sendiri.

13. Jauhi daripada harta yang haram mahupun syubhat, samada memakannya, menggunakannya, mendermakannya atau menyimpannya. Sesungguhnya yang haram tetap akan haram walau bagaimana cara sekalipun diolah dan diubah.

14. Jangan takbur dan berbangga diri. Begitu juga jauhi perasaan ujub.

15. Jangan riak atau berlagak.

16. Jangan berbohong apabila bercakap dan berjanji. Lebih baik berdiam diri atau mengaku jika tidak tahu atau tidak mampu menunaikannya.

17. Hutang mesti dibayar walau tidak dituntut. Cuba elak daripada berhutang.

18. Jauhi dari berhutang dengan bank atau ceti, kerana mereka mengenakan riba.

19. Tunaikanlah janji apabila berjanji sedaya yang mampu.

20. Berilah nafkah anak dan isteri secukupnya, sekadar yang termampu.

21. Sentiasa mengakhiri janji dengan ucapan ‘insya Allah’. Tetapi jangan pula sengaja mengucapkan perkataan itu apabila berjanji supaya peluang tidak terlepas kepada orang lain. Jangan mengambil kesempatan di atas keparcayaan yang diberikan.

22. Sentiasa merendahkan diri dalam perbualan dan percakapan, terutama di hadapan orang alim, guru, ibubapa dan sebagainya.

23. Bersabar apabila menerima musibah dan kecelakaan. Kerana musibah, bala mahupun kecelakaan itu adalah ujian dari Allah s.w.t. semata, untuk menguji keimanan seseorang hamba. Mungkin semakin kuat iman seseorang, semakin Allah mengujinya. Sesungguhnya pahala yang besar bagi orang-orang yang bersabar.

24. Berpuasa sunat setiap Isnin dan Khamis dan hari-hari tertentu yang disunatkan berpuasa sebagaimana yang disebut dalam hadis-hadis nabi s.a.w.

25. Sentiasa sudi menghulurkan bantuan kepada orang-orang yang memerlukannya, seperti solat sunat, solat hajat, bantuan kewangan, tenaga, fikiran dan sebagainya.

26. Berfikiran terbuka dan tidak melaampaui batas-batas yang ditetapkan Islam dalam pergaulan.

27. Bergaullah dengan orang-orang mukmin dan soleh, jauhi daripada bergaul dan bersahabat dengan orang-orang yang suka melakukan maksiat, dosa kecil atau dosa besar. Kerana lama kelamaan mungkin akan terpengaruh dengan mereka. Akan tetapi diharuskan bergaul dengan mereka dengan tujuan dakwah dan anda yakin mampu mengatasi mereka.

28. Cuba menyeru kepada kebaikan dan mencegah kemungkaran. Tentanglah kemungkaran dengan tangan atau perkataan atau dengan hati jika tidak mampu. Itulah selemah-lemah iman.

29. Menjaga anak-anak dan isteri daripada melakukan perkara yang haram, maksiat dan derhaka kepada Allah. Perintahlah anak-anak anda menunaikan solat, berpuasa dan sebagainya, didiklah mereka dengan didikan agama samada engkau sendiri mampu atau tidak. Sesungguhnya Allah berfirman :

قوا انفسكم وأهليكم نارا(Ku anfusakum, wa ahliikum Naara)
Maksudnya: Jagalah diri kamu dan kaum keluargamu dari api neraka.

Jika anda tidak menjaga ahli keluarga dan mereka berbuat maksiat, maka anda adalah orang Dayus yang tidak akan mencium bau syurga selamanya.

30. Menjauhi tempat-tempat maksiat, judi, arak dan sebagainya.

31. Saling ingat mengingati kepada kebaikan antara satu dengan yang lain.

32. Jauhi riba, rasuah dan sebagainya.

33. Jangan tamak dan dengki dengan kekayaan dan kelebihan yang dikurniakan Allah kepada orang lain. Berpadalah atau qana’ah dengan apa yang dikurniakan Allah kepada kita.

34. Sebarkan salam sesama muslim apabila berjumpa.

35. Sentiasa mencari dan menghadiri kelas-kelas pengajian ilmu Islam, tanpa memilih perwatakan guru.

36. Jauhi sifat membazir dan bermewah-mewah dalam makanan, kenderaan, rumah, perhiasan dan sebagainya. Firman Allah s.w.t.
(Innal Mubazziriina kaanuu ikhwanisyayaatiin)……..

37. Menghormati jiran tetangga, membantu mereka dan jangan menyakiti hati mereka. Tidak akan masuk syurga orang yang menyakiti jirannya…..

38. Sentiasa bercakap di atas perkara kebaikan dan mendatangkan pahala.

39. Jangan terlalu banyak tidur dan termenung atau berangan-angan kepada keserokonan duniawi.

40. Jauhi daripada perkataan mengumpat, adu domba dan khianat kepada sesama manusia.

41. Kurangkan perbuatan makruh dan banyakkan yang sunat.

42. Datang awal ke masjid untuk solat sunat tahiyyatul masjid, beriktikaf, solat sunat sebelum solat fardhu, solat fardhu yang muafiq, berdiri di saf pertama belakang imam, solat sunat selepas solat fardhu, mendengar kuliah, duduk dalam kelas pengajian, berdoa, berzikir dan membaca al-Qur’an. Lakukan dalam tempoh 1 jam.

43. Berdoa dan berazam agar dipercepatkan Allah s.w.t. untuk sampai ke Baitullahil Haram atau menunaikan haji.

44. Banyakkan mengingati mati tetapi jangan berdoa untuk cepat mati, berdoalah agar Allah memanjangkan umur. Rasulullah s.a.w. bersabda : Orang yang paling bijak ialah orang yang banyak mengingati mati………..

45. Keluarkan zakat dengan sesempurna yang mungkin.

46. Jauhi daripada perbuatan yang boleh menimbulkan fitnah, kerana memfitnah itu haram dan melakukan sesuatu yang boleh menimbulkan fitnah kepada orang yang meyaksikannya juga haram.

47. Hindari pergaulan bebas lelaki dan perempuan seperti pusat hiburan, pasar malam, pawagam, pesta, konsert dan sebagainya. Bersentuhan antara lelaki dan perempuan ibarat menyentuh api neraka.

48. Jaga mata daripada memandang perkara yang haram seperti memandang perempuan yang sah nikah samada secara langsung atau tidak langsung seperti Televisyen, Drama, wayang dan sebagainya. Haram menonton filem lucah. Sesungguhnya mata adalah agen maksiat yang paling besar.
20. Berilah nafkah anak dan isteri secukupnya, sekadar yang termampu.

21. Sentiasa mengakhiri janji dengan ucapan ‘insya Allah’. Tetapi jangan pula sengaja mengucapkan perkataan itu apabila berjanji supaya peluang tidak terlepas kepada orang lain. Jangan mengambil kesempatan di atas keparcayaan yang diberikan.

22. Sentiasa merendahkan diri dalam perbualan dan percakapan, terutama di hadapan orang alim, guru, ibubapa dan sebagainya.

23. Bersabar apabila menerima musibah dan kecelakaan. Kerana musibah, bala mahupun kecelakaan itu adalah ujian dari Allah s.w.t. semata, untuk menguji keimanan seseorang hamba. Mungkin semakin kuat iman seseorang, semakin Allah mengujinya. Sesungguhnya pahala yang besar bagi orang-orang yang bersabar.

24. Berpuasa sunat setiap Isnin dan Khamis dan hari-hari tertentu yang disunatkan berpuasa sebagaimana yang disebut dalam hadis-hadis nabi s.a.w.

25. Sentiasa sudi menghulurkan bantuan kepada orang-orang yang memerlukannya, seperti solat sunat, solat hajat, bantuan kewangan, tenaga, fikiran dan sebagainya.

26. Berfikiran terbuka dan tidak melaampaui batas-batas yang ditetapkan Islam dalam pergaulan.

27. Bergaullah dengan orang-orang mukmin dan soleh, jauhi daripada bergaul dan bersahabat dengan orang-orang yang suka melakukan maksiat, dosa kecil atau dosa besar. Kerana lama kelamaan mungkin akan terpengaruh dengan mereka. Akan tetapi diharuskan bergaul dengan mereka dengan tujuan dakwah dan anda yakin mampu mengatasi mereka.

28. Cuba menyeru kepada kebaikan dan mencegah kemungkaran. Tentanglah kemungkaran dengan tangan atau perkataan atau dengan hati jika tidak mampu. Itulah selemah-lemah iman.

29. Menjaga anak-anak dan isteri daripada melakukan perkara yang haram, maksiat dan derhaka kepada Allah. Perintahlah anak-anak anda menunaikan solat, berpuasa dan sebagainya, didiklah mereka dengan didikan agama samada engkau sendiri mampu atau tidak. Sesungguhnya Allah berfirman :

قوا انفسكم وأهليكم نارا(Ku anfusakum, wa ahliikum Naara)
Maksudnya: Jagalah diri kamu dan kaum keluargamu dari api neraka.

Jika anda tidak menjaga ahli keluarga dan mereka berbuat maksiat, maka anda adalah orang Dayus yang tidak akan mencium bau syurga selamanya.

30. Menjauhi tempat-tempat maksiat, judi, arak dan sebagainya.

31. Saling ingat mengingati kepada kebaikan antara satu dengan yang lain.

32. Jauhi riba, rasuah dan sebagainya.

33. Jangan tamak dan dengki dengan kekayaan dan kelebihan yang dikurniakan Allah kepada orang lain. Berpadalah atau qana’ah dengan apa yang dikurniakan Allah kepada kita.

34. Sebarkan salam sesama muslim apabila berjumpa.

35. Sentiasa mencari dan menghadiri kelas-kelas pengajian ilmu Islam, tanpa memilih perwatakan guru.

36. Jauhi sifat membazir dan bermewah-mewah dalam makanan, kenderaan, rumah, perhiasan dan sebagainya. Firman Allah s.w.t.
(Innal Mubazziriina kaanuu ikhwanisyayaatiin)……..

37. Menghormati jiran tetangga, membantu mereka dan jangan menyakiti hati mereka. Tidak akan masuk syurga orang yang menyakiti jirannya…..

38. Sentiasa bercakap di atas perkara kebaikan dan mendatangkan pahala.

39. Jangan terlalu banyak tidur dan termenung atau berangan-angan kepada keserokonan duniawi.

40. Jauhi daripada perkataan mengumpat, adu domba dan khianat kepada sesama manusia.

41. Kurangkan perbuatan makruh dan banyakkan yang sunat.

42. Datang awal ke masjid untuk solat sunat tahiyyatul masjid, beriktikaf, solat sunat sebelum solat fardhu, solat fardhu yang muafiq, berdiri di saf pertama belakang imam, solat sunat selepas solat fardhu, mendengar kuliah, duduk dalam kelas pengajian, berdoa, berzikir dan membaca al-Qur’an. Lakukan dalam tempoh 1 jam.

43. Berdoa dan berazam agar dipercepatkan Allah s.w.t. untuk sampai ke Baitullahil Haram atau menunaikan haji.

44. Banyakkan mengingati mati tetapi jangan berdoa untuk cepat mati, berdoalah agar Allah memanjangkan umur. Rasulullah s.a.w. bersabda : Orang yang paling bijak ialah orang yang banyak mengingati mati………..

45. Keluarkan zakat dengan sesempurna yang mungkin.

46. Jauhi daripada perbuatan yang boleh menimbulkan fitnah, kerana memfitnah itu haram dan melakukan sesuatu yang boleh menimbulkan fitnah kepada orang yang meyaksikannya juga haram.

47. Hindari pergaulan bebas lelaki dan perempuan seperti pusat hiburan, pasar malam, pawagam, pesta, konsert dan sebagainya. Bersentuhan antara lelaki dan perempuan ibarat menyentuh api neraka.

48. Jaga mata daripada memandang perkara yang haram seperti memandang perempuan yang sah nikah samada secara langsung atau tidak langsung seperti Televisyen, Drama, wayang dan sebagainya. Haram menonton filem lucah. Sesungguhnya mata adalah agen maksiat yang paling besar
12. Sentiasa memaafkan kesalahan orang lain, dan memohon kemaafan jika tersilap dan berdosa kepada sesama makhluk. Sesungguhnya dosa kepada sesama makhluk tidak akan terhapus melainkan diampunkan oleh makhluk itu sendiri.

13. Jauhi daripada harta yang haram mahupun syubhat, samada memakannya, menggunakannya, mendermakannya atau menyimpannya. Sesungguhnya yang haram tetap akan haram walau bagaimana cara sekalipun diolah dan diubah.

14. Jangan takbur dan berbangga diri. Begitu juga jauhi perasaan ujub.

15. Jangan riak atau berlagak.

16. Jangan berbohong apabila bercakap dan berjanji. Lebih baik berdiam diri atau mengaku jika tidak tahu atau tidak mampu menunaikannya.

17. Hutang mesti dibayar walau tidak dituntut. Cuba elak daripada berhutang.

18. Jauhi dari berhutang dengan bank atau ceti, kerana mereka mengenakan riba.

19. Tunaikanlah janji apabila berjanji sedaya yang mampu.

20. Berilah nafkah anak dan isteri secukupnya, sekadar yang termampu.

21. Sentiasa mengakhiri janji dengan ucapan ‘insya Allah’. Tetapi jangan pula sengaja mengucapkan perkataan itu apabila berjanji supaya peluang tidak terlepas kepada orang lain. Jangan mengambil kesempatan di atas keparcayaan yang diberikan.

22. Sentiasa merendahkan diri dalam perbualan dan percakapan, terutama di hadapan orang alim, guru, ibubapa dan sebagainya.

23. Bersabar apabila menerima musibah dan kecelakaan. Kerana musibah, bala mahupun kecelakaan itu adalah ujian dari Allah s.w.t. semata, untuk menguji keimanan seseorang hamba. Mungkin semakin kuat iman seseorang, semakin Allah mengujinya. Sesungguhnya pahala yang besar bagi orang-orang yang bersabar.

24. Berpuasa sunat setiap Isnin dan Khamis dan hari-hari tertentu yang disunatkan berpuasa sebagaimana yang disebut dalam hadis-hadis nabi s.a.w.

25. Sentiasa sudi menghulurkan bantuan kepada orang-orang yang memerlukannya, seperti solat sunat, solat hajat, bantuan kewangan, tenaga, fikiran dan sebagainya.

26. Berfikiran terbuka dan tidak melaampaui batas-batas yang ditetapkan Islam dalam pergaulan.

27. Bergaullah dengan orang-orang mukmin dan soleh, jauhi daripada bergaul dan bersahabat dengan orang-orang yang suka melakukan maksiat, dosa kecil atau dosa besar. Kerana lama kelamaan mungkin akan terpengaruh dengan mereka. Akan tetapi diharuskan bergaul dengan mereka dengan tujuan dakwah dan anda yakin mampu mengatasi mereka.

28. Cuba menyeru kepada kebaikan dan mencegah kemungkaran. Tentanglah kemungkaran dengan tangan atau perkataan atau dengan hati jika tidak mampu. Itulah selemah-lemah iman.

29. Menjaga anak-anak dan isteri daripada melakukan perkara yang haram, maksiat dan derhaka kepada Allah. Perintahlah anak-anak anda menunaikan solat, berpuasa dan sebagainya, didiklah mereka dengan didikan agama samada engkau sendiri mampu atau tidak. Sesungguhnya Allah berfirman :

قوا انفسكم وأهليكم نارا(Ku anfusakum, wa ahliikum Naara)
Maksudnya: Jagalah diri kamu dan kaum keluargamu dari api neraka.

Jika anda tidak menjaga ahli keluarga dan mereka berbuat maksiat, maka anda adalah orang Dayus yang tidak akan mencium bau syurga selamanya.

30. Menjauhi tempat-tempat maksiat, judi, arak dan sebagainya.

31. Saling ingat mengingati kepada kebaikan antara satu dengan yang lain.

32. Jauhi riba, rasuah dan sebagainya.

33. Jangan tamak dan dengki dengan kekayaan dan kelebihan yang dikurniakan Allah kepada orang lain. Berpadalah atau qana’ah dengan apa yang dikurniakan Allah kepada kita.

34. Sebarkan salam sesama muslim apabila berjumpa.

35. Sentiasa mencari dan menghadiri kelas-kelas pengajian ilmu Islam, tanpa memilih perwatakan guru.

36. Jauhi sifat membazir dan bermewah-mewah dalam makanan, kenderaan, rumah, perhiasan dan sebagainya. Firman Allah s.w.t.
(Innal Mubazziriina kaanuu ikhwanisyayaatiin)……..

37. Menghormati jiran tetangga, membantu mereka dan jangan menyakiti hati mereka. Tidak akan masuk syurga orang yang menyakiti jirannya…..

38. Sentiasa bercakap di atas perkara kebaikan dan mendatangkan pahala.

39. Jangan terlalu banyak tidur dan termenung atau berangan-angan kepada keserokonan duniawi.

40. Jauhi daripada perkataan mengumpat, adu domba dan khianat kepada sesama manusia.

41. Kurangkan perbuatan makruh dan banyakkan yang sunat.

42. Datang awal ke masjid untuk solat sunat tahiyyatul masjid, beriktikaf, solat sunat sebelum solat fardhu, solat fardhu yang muafiq, berdiri di saf pertama belakang imam, solat sunat selepas solat fardhu, mendengar kuliah, duduk dalam kelas pengajian, berdoa, berzikir dan membaca al-Qur’an. Lakukan dalam tempoh 1 jam.

43. Berdoa dan berazam agar dipercepatkan Allah s.w.t. untuk sampai ke Baitullahil Haram atau menunaikan haji.

44. Banyakkan mengingati mati tetapi jangan berdoa untuk cepat mati, berdoalah agar Allah memanjangkan umur. Rasulullah s.a.w. bersabda : Orang yang paling bijak ialah orang yang banyak mengingati mati………..

45. Keluarkan zakat dengan sesempurna yang mungkin.

46. Jauhi daripada perbuatan yang boleh menimbulkan fitnah, kerana memfitnah itu haram dan melakukan sesuatu yang boleh menimbulkan fitnah kepada orang yang meyaksikannya juga haram.

47. Hindari pergaulan bebas lelaki dan perempuan seperti pusat hiburan, pasar malam, pawagam, pesta, konsert dan sebagainya. Bersentuhan antara lelaki dan perempuan ibarat menyentuh api neraka.

48. Jaga mata daripada memandang perkara yang haram seperti memandang perempuan yang sah nikah samada secara langsung atau tidak langsung seperti Televisyen, Drama, wayang dan sebagainya. Haram menonton filem lucah. Sesungguhnya mata adalah agen maksiat yang paling besar