BETUL KE BERCOUPLE ITU HARAM ??

         Assalamualaikum, kita sambung diskusi ilmiah kita ye..hehe, tanda2 kecil kiamat sudah pun lengkap utk kalender akhir zaman ini..Ya Allah semoga kita semua mati dengan pengakhiran yang baik.... Ameen.....
         Timbul suara-suara orang jahil yang mempertikaikan hukum agama yang mengatakan couple adalah haram. Bagi mereka, couple ini tidak haram sebaliknya sebagai jalan untuk mengenali pasangan masing-masing dengan lebih dekat lagi. Itu memang ada benarnya jika anda tidak fikir dalam-dalam. Mengapakah Islam melarang penganutnya untuk bercouple-couple ini?
Dalil yang lebih kuat menetang hubungan percintaan ini terdapat dalam Surah Al-Israa’(17) ayat 32:
“Dan janganlah kamu mendekati zina; sesungguhnya zina itu adalah suatu perbuatan yang keji dan suatu jalan yang buruk.”
Ini adalah dalil-dalil daripada Al-Quran. Bagaimana pula dengan hadis rasul kita, Nabi Muhammad S.A.W.? Dalam hadis, baginda rasulullah telah memperincikan jenis-jenis zina. Daripada Abu Hurairah r.a katanya, Nabi S.A.W. bersabda:
“Sesungguhnya Allah Ta’ala telah menetapkan nasib anak Adam mengenai zina. Tidak mustahil dia pernah melakukannya. Zina mata ialah memandang. Zina lidah ialah berkata. Zina hati ialah keinginan dan syahwat,sedangkan faraj (kemaluan) hanya menuruti atau tidak menuruti.”..
Cuba renungkan ini:

1. Org yg bercouple tak mungkin menundukkan pandangan terhadap kekasihnya.
2. Org yg bercouple biasanya berdua²an dgn pasangan kekasihnya, baik di dlm rumah atau luar rumah.
3. Wanita akan bersikap manja & mendayukan suara saat bersama kekasihnya.
4. Bercouple akan membuatkan saling menyentuh antara lelaki & wanita, meskipun hanya berjabat tangan.
6. Org yg bercouple, boleh dipastikan selalu membayangkan org yg dicintainya (zina hati)yg haram tetap haram…
Syeikhul Islam Ibnu Taimiyah mengatakan:-
"Sungguh jika hati telah berasakan manisnya ibadah kepada Allah dan ikhlas kepada-Nya, nescaya ia tidak akan menjumpai hal lain yang lebih manis, indah, nikmat dan baik daripada Allah. Manusia tidak akan meninggalkan sesuatu dicintainya, melainkan selepas memperoleh kekasih lain yang lebih dicintainya.
Sy berlajar di UKM,Bangi, tahun akhir inshaallah... bulan lepas ada program bersama Dato' Ustazah Siti NorBahyah dan ada 4 tips yang dia bagi (4P) n 4P ini adalah permulaan utk ke arah zina, jadi jauhi perkara ini inshaallah perbuatan mungkar dan hina ini akan dapat dihindarkan...sy ringkaskan ye, ada pertanyaan lebih details sy sedia kongsikan inshaallah..

1) Pandang (jgn la pandang perempuan mata ke mata)
2) Pegang (bila da pandang kita mula nak pegang tangan)
3) peluk (selepas itu akan peluk)
4) penzinaan (maka berlaku penzinaan)
-----------------------------------------------
Sungguh Islam ini cantik dan membahagiakan, Islam tidak pernah melarang rasa cinta penganut2nya sesama makhluk lain, apa yang dilarang Islam itu adalah perbuatan zina dan perkara yang menghampiri zina..... cinta itu fitrah, dan fitrah memerlukan hidayah untuk mendapatkan cinta, andai fitrah tanpa hidayah maka cinta itu menjadi fitnah...
::jika kamu mencintai seseorang melalui hati ke hati itu tidak mengapa, tetapi jika kamu bercinta mengikut cara syaitan seperti berpegangan tangan  dan lain-lain hubungan kamu tidak diredhai Allah::
ok,salam
- Hafifi Borhan el Said-